Житие на
Свети Атанасий Велики

Св. Атанасий е роден в град Александрия между 293 и 298 г. от родители християни. Като дете той е претърпял жестокото гонение на християните при император Диоклитиан в 303г.

Повече

 
Уникални посещения:
Днес 174
Вчера 192
Общо 753150 за 5282 дни
Средно дневно 143
Рекорд 596 на 18.01.2018 (23:57)

 

Благовестие


ОГНЕН СТЪЛБ
2018.01.18 - 12:00

(18 януари)
Автор:  Свещеноиконом Дончо Александров

Вероятно си спомняте как еврейският народ странстваше в пустинята. И Бог не го изоставяше. Пращаше различни знамения, чрез които проявяваше грижата Си за него. Свещеното Писание ни разказва как нощно време ангел Господен е приемал формата на огнен стълб, за да осветява пътя на евреите в тъмнината, та да не се объркат.

Ние живеем в Новия Завет, в Обетованата земя – светата Църква и още по-осезаемо и благодатно усещаме милващата Божия десница, която ни изпраща подобно огнени стълбове Своите угодници - светиите, за да не се заблудим и объркаме.

Един от тях е св.Атанасий Велики. В тропара, посветен нему, Църквата го прославя като ''стълб на Православието'', а и неслучайно го нарича и Велики. Неговата личност засиява в трудното време, когато учението на Арий набира скорост и сее мрак в душите на хората като проповядва, че Христос - не само като човек, но и като Бог, не е равночестен на Отца, а е по-нисш Бог, Който е само подобен на Отца, но в действителност е сътворен, имащ начало във времето.

Още съвсем млад, но носещ големи харизми от Бога, св.Атанасий се явява на Първия вселенски събор и допринася решително за изобличаването на това нехристиянско учение. Изключително мъдро и умело оборва ереста като изразява истината, засвидетелствана в Символа на вярата. Именно вярата ''… в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, и чрез Когото всичко е станало''. Богоозарената мисъл на св.Атанасий превъплътена в изкусно слово ясно доказва, че Иисус Христос е Господ и Спасител. Той пише: ''Затова още отначало, когато слизал при нас, Той оформил за Себе си Своето тяло от девица, та да даде на всички немалко доказателство за Своето Бòжество в това, че Той, Който го е оформил, е също Творец и на всичко друго, понеже кой, виждайки да се зачева тяло единствено от девица без мъж, може да не прозре, че Онзи, Който се явява в него, е също Творец и Господ и на другите тела; или кой, виждайки естеството на водата да се променя и превръща във вино, може да не осъзнае, че Онзи, Който сторил това, е Господ и Създател на естеството на всички води? Защото с тази цел Той тръгнал по морето също като негов Господар и вървял като по суха земя – за да даде доказателство за Своето господство над всички неща на онези, които видели това; още с нахранването на такова голямо множество с малко, като от Самия Себе си дал изобилие, където го нямало, тъй че от пет хляба пет хиляди се наситили и им останало толкова много, показал ли Се е Той, че е някой друг, а не същия Господ, Чийто Промисъл е над всички неща?''

Малко след събора Атанасий е избран за Александрийски архиепископ. Бурно преминава неговото служение - от една страна е дарен със силната любов и уважение на верните християни, но от друга, непрестанно понася клевети, преследвания, обиди и злословия от враговете си. Св. Атанасий се показва като твърд, мъжествен и доблестен изповедник на вярата. Не се поклаща, не се предава, а при всякакви обстоятелства стои в образа на огнен стълб. Петнадесет от всичките четиридесет и седем години на своето епископско служение, той прекарва в изгнание. Не престава да пише, проповядва и оставя след себе си богато богословско творчество. Съчинява три апологии - защити на православната вяра: ''Против езичниците'', ''Против арианите'', ''За въплъщението на Словото''; ''За Св. Троица'', срещу еретика Аполинарий и разколниците - новациани, за Светия Дух, житие на св. Антоний Велики, тълкования на множество книги от Свещеното Писание. Всичките му проповеди, писания и послания са пропити от богословски и нравствени истини.

Св. Атанасий е Велик във вярата, в любовта към Бога, в богословските познания, в защитата на истината и правдата. Строг изобличител и противник на ересите, лъжеученията и разколите.

Спомняйки си живота и делото на този изключителен архипастир, ние наистина виждаме в негово лице огнен ''стълб на Православието''. Днес времето е не по-малко бурно! Толкова външни и вътрешни изпитания има пред Църквата и верните й чеда. Силните ветрове духат, за да създадат нов обществен ред, в който права имат извратилите своята естествена същност. Налагането на тяхната култура, посегателството спрямо децата, разбиването на традиционното семейство, заменянето на истината с лъжа, издигането на греха на мястото на правдата, е предизвикателство пред християните. Като цяло, случващото се днес в света носи обърканост и смут сред хората.

От друга страна, в църковните среди също се появяват движения на ''ревностни не по разум'', които чертаят апокалиптични краски и всяват страх в душите на верните, тласкайки ги към изоставяне на света и пребиваване в изолация. Други пък, измествайки от центъра Христос, поставят там заниманията си и споровете за дати, времена и с благочестива хитрост подхлъзват по наклонена плоскост, водеща към разкол, неукрепналите във вярата и непросветените. Набират скорост зилотски фракции, които тревожат църковния живот…

Когато попитали св. Паисий Светогорец как като християни да прекарваме празниците, той отговорил: ''да участваме в светата Литургия, след това през деня да размисляме за свещеното събитие или живота на светията, когото честваме и да се молим''.

И днес, като спомняме живота и делото на св.Атанасий Велики, да виждаме в него онзи огнен стълб на вярата, добродетелността, мъдростта, духовната просветеност и да му се молим да не отстъпва от нас, а неотлъчно да ни води през изпитанията, нападенията, предизвикателствата, за да не сгрешим посоката и да не изпаднем в мрака на отстъпничеството от правата вяра. Амин!
И още ...

ОГНЕН СТЪЛБ
ДА СЕ ИЗДИГНЕМ НАД БУНИЩЕТО
Пасхално слово на св. Йоан Златоуст и Патриаршеско и синодално Пасхално послание 2016
ВЕЛИКДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА ВАРНЕНСКИЯ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ 2016
''ЗА ДА БЪДЕ РАДОСТТА ВИ ПЪЛНА'' ВХОД ГОСПОДЕН В ИЕРУСАЛИМ
Архив

 

Copyright © Храм Свети Атанасий Варна - Created & Powered by Studio IDA