Житие на
Свети Атанасий Велики

Св. Атанасий е роден в град Александрия между 293 и 298 г. от родители християни. Като дете той е претърпял жестокото гонение на християните при император Диоклитиан в 303г.

Повече

 
Уникални посещения:
Днес 216
Вчера 218
Общо 966623 за 6082 ???
Средно дневно 159
Рекорд 596 на 18.01.2018 (23:57)

 

Благовестие


ИСТОРИЯ СТРАШНА И ПОУЧИТЕЛНА
2020.11.07 - 12:00

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА
Автор:  Архимандрит Кирил (Павлов)

За това, колко необходими са молитвите за покойниците, както и че съществува връзка със задгробния живот, ще ви разкажа чудновата, но напълно истинска случка от живота на един храм на Руската Православна Църква.
В селището Л. починал свещеникът. На негово място бил изпратен друг свещеник- млад, който още по време на първата си Литургия неочаквано починал в олтара. Изпратили друг свещеник, но и с него се случило същото – още в първия ден на служението му, след молитвата ,,Отче наш‘‘ и причастните молитви, отчето дълго не се появявал от олтара със Светите Дарове. Когато един от църковните настоятели все пак решил да влезе в олтара, видял свещеника, лежащ в пълното му служебно облачение мъртъв пред Светия Престол.
Всички се ужасили, узнавайки за тази тайнствена смърт и като не можели да си обяснят причината, се замислили дали не тегне над енорията някакъв ужасен грях, жертва на който са станали тези два невинни, млади живота. Слухът за случилото се обходил целия окръг и никой свещеник не желаел да поеме този храм.
Само един стар монах изявил съгласие: ,, И без това смъртта ми е близко. Ще отида да отслужа там Литургия, пък дори и да ми е последна. А и от моята смърт никой няма да осиротее‘‘.
Във време на службата, когато допяли молитвата ,,Отче наш‘‘, все пак чувството за самосъхранение на монаха проговорило и той се разпоредил да отворят и страничните врати, освен Царските двери. По време на причастния стих забелязал на Горното място ( източната страна на олтара, срещу Престола, символизираща тайнственото присъствие на Небесния Цар- бел.прев.) някакъв силует. Той се откроявал все по-ясно и ясно и изведнъж зад Престола се изобразил мрачният образ на облечен в риза свещеник, чиито ръце и нозе били омотани във вериги.
Разтреперан от уплаха, монахът започнал да обърква думите на молитвите. Но бързо се съвзел, събрал сили, укрепил се духом и излязъл да причасти вярващите. Всички се досещали, че нещо особено се е случило в олтара. А призракът все така си стоял, омотан във вериги и със скованите си ръце сочел към намиращата се кутия в олтара.
След края на Литургията, йеромонахът извикал църковния настоятел, за да отворят кутията, в която открили... непрочетените подавани литургии за упокой души. Покойният свещеник не ги споменавал на проскомидията, а непрекъснато ги отлагал за следващата Литургия. След като се изяснила причината за видението, монахът започнал ежедневно да служи панихиди за покойниците от списъците.
В следващата неделя той отслужил заупокойна Литургия и за душата на съгрешилия свой покоен събрат. Когато стигнал до причастните стихове, силуетът на умрелия свещеник се появил отново, но вече не в този ужасяващ и мрачен вид, а със светло лице и без вериги на ръцете и краката.
След като служещият монах се приобщил със Светите Тайни, призракът се раздвижил, поклонил му се доземи и изчезнал.
Затова, да възнасяме, скъпи братя и сестри, молитва към Христа Бога и от всичкото си сърце да зовем: ,,Со святыми упокой, Христе, души раб Твоих, идеже несть болезнь, ни печаль, ни воздыхание, но жизнь безконечная‘‘!
Амин!

Превод от руски: Валя Марчелова
И още ...

ИСТОРИЯ СТРАШНА И ПОУЧИТЕЛНА
Само Бог може да спаси човека
Само Бог може да спаси човека
ИСИХАСТИТЕ – БЕЗМЪЛВНИЦИ
РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
Архив

 

Copyright © Храм Свети Атанасий Варна - Created & Powered by Studio IDA